
 
 

Part 3 – Groundwater Project Renewals: Water Level Monitoring  

Frequently Asked Questions (FAQ) 

 

Q.   What is ‘water level monitoring’? 

A.  Water level monitoring is the measurement of groundwater elevation within an operational 

groundwater well, typically on an established schedule or frequency (e.g., daily).  The static 

water level, or natural level of the piezometric surface within a well, generally represents the 

high-water level.  The pumping level, or level of groundwater within the well during daily 

operations, generally represents the low-water level.  Pumping level can vary depending on the 

pumping rate, duration of pumping, and seasonal hydrologic conditions. 
 

Q.   Which water level measurement, static or pumping, is most beneficial to collect? 

A.  Although it is important to identify your well’s static water level, a daily pumping level, or 

low-level measurement, will provide more valuable information regarding the impact that your 

withdrawal is having on the aquifer and potentially your well. 
 

Q. What if I cannot collect daily low-water levels? 

A.  Although a low water level is preferred, it may not be convenient or possible depending on 

the timing of run cycles and equipment.  Therefore, if a low level isn’t possible, the Susquehanna 

River Basin Commission (Commission) recommends that water level measurements be 

recorded at a consistent time each day. 
 

 

 

Q.  Why am I required to monitor water levels in my well? 

A.  The Commission has existing regulatory requirements in Part 806 of the Code of Federal 

Regulations requiring approved projects to monitor and report operational data.  Specifically, 

18 CFR § 806.30 prescribes requirements for water level monitoring, recording, and reporting.  

Beyond the regulatory requirement, water level monitoring assists in the day-to-day 

management of the resource and is helpful during the renewal process. 

Q.  Who is required to monitor water levels in their well(s)? 

A.  Every groundwater project with an approval from the Commission.  This includes municipal 

or PWS projects and non-municipal projects such as commercial or industrial projects.  Projects 

should be maintaining the collected data for the duration of the project. Additionally, these 

monitoring requirements for the collection and reporting of groundwater elevation data to the 

Commission are identified in all new approvals. 
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Q.  Does the Commission provide guidance for how project sponsors can meet the 

regulatory requirements of  18 CFR § 806.30? 

A. Yes, the Commission provides guidance for a project sponsor’s groundwater elevation 

monitoring plan (GWEMP) to meet the Commission’s regulatory requirements under 18 CFR § 

806.30 under Policy 2020-02.  The Commission’s guidance for a GWEMP includes 

recommendations for water level monitoring methodologies such as frequency of water level 

data collection, calculation of groundwater elevations, and data collection record-keeping and 

reporting.  The guidance document can be accessed using this link: 

https://www.srbc.net/regulatory/policies-guidance/docs/metering-plan-groundwater-elevation-

guidance-policy-2020-02.pdf 
 

Q.   How often and where should water level data be recorded? 

A.  At least once daily and a daily log should be kept of your groundwater elevation 

measurements.  This log can be in paper or electronic form.  Often, this daily log is recorded 

using an automated computer-based database or system.   
 

Q.  When is the best time to collect a water level measurement? 

A.    Although any time of day is acceptable, staff encourage project sponsors to record the daily 

low and high water levels.  These measurements are typically taken just prior to the pump’s run 

cycle (off – highest level; static level) and just prior to the end of the pump’s run cycle (on – 

lowest level; pumping level).  Commission staff prefers that project sponsors report the low-

water level. 
 

Q.  What are some acceptable ways to measure daily water levels? 

A.   Groundwater levels can typically be measured manually or electronically.  Manual water 

levels can be collected using an electronic water level indicator or air line with a pressure gage. 

Electronic or automated water levels can be collected using a pressure transducer. 
 

Q. What is the Commission’s preferred water level measurement?  

A.    The Commission prefers that groundwater elevations be reported as feet above mean sea 

level (ft. AMSL).  Depth to water (DTW) is also an acceptable measurement.  All water level 

measurements should be collected from a fixed position that will not change.  Please do not 

report the height of water above a transducer, pump, or air line, or any water column 

measurement.  Because water column measurements are easily affected by moving or 

repositioning pumps, transducers, or other equipment, water column measurements are less 

reliable and less reproducible.  Additionally, the reference point is often obscure or meaningless, 

which can affect data interpretation. 
 

Q.  How often and where should water level data be reported? 

A.   Project sponsors are required to submit daily water level or elevation data to the Commission 

on a quarterly basis via the Monitoring and Data Website (MDW).  The MDW and MDW 

Support Information can be accessed using the following links: 

https://services.srbc.net/reporting/ and https://services.srbc.net/reporting/helpandsupport.aspx.  

An additional benefit of submitting water level data to the Commission at the required interval 

is that the Commission’s MDW will act as a backup data repository for your well source.  

https://www.srbc.net/regulatory/policies-guidance/docs/metering-plan-groundwater-elevation-guidance-policy-2020-02.pdf
https://www.srbc.net/regulatory/policies-guidance/docs/metering-plan-groundwater-elevation-guidance-policy-2020-02.pdf
https://services.srbc.net/reporting/
https://services.srbc.net/reporting/helpandsupport.aspx
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Q.  What are some of the benefits to collecting and reviewing groundwater level 

measurements? 

A.  Water level measurements often can be a primary source of information about an aquifer’s 

characteristics and impacts caused by a groundwater withdrawal, which can be useful to the 

Commission and a project when considering long-term sustainability of a groundwater source. 

Additionally, periodic review of water level data may indicate when a well, pump, or piping is 

failing and when maintenance is needed.  Collecting and maintaining a record of routine water 

level data during ongoing withdrawals develops a valuable resource of operational water level 

data. The data are beneficial to the project to provide support for a request to renew the 

withdrawal approval and for ongoing, near real time evaluation of aquifer performance/ 

conditions (drought levels), well performance, and pump performance.  
 

Q.  How does the Commission use submitted water level monitoring data? 

A.  The Commission uses the data primarily during renewals to evaluate ongoing influences 

within the aquifer, and potential impacts to other users or the environment. The data can be 

invaluable to the Commission to investigate and evaluate claims of impact or influence from the 

public or other users. 
 

Q.  Can routine collection and review of water levels help identify well issues? 

A. Yes, routine review of collected water level data can assist in early detection of well integrity 

or construction issues, decreases in pump efficiency, piping failure or leaks, and potential 

influence or interference from other users.  Recognition of symptoms can help in diagnosing 

and addressing these problems before they become an emergency or cause disruption in normal 

well operation. 
 

Q.  How frequently should a water level measurement be recorded when continuous 

monitoring equipment is being used? 

A.   The frequency can be variable and depends on the specifics of your system and how often 

the source is utilized.  The Commission recommends that water level data be collected at 15-

minute to 1 hour intervals, if able.  Collection at higher frequencies may be needed during 

operational testing or monitoring periods to support the renewal application.  Data collection at 

a higher frequency will fill available storage space more quickly and the capacity of the storage 

system should be considered when determining how much data to collect and store.  Please be 

aware that data recording systems may over-write data, which could lead to a loss of data if not 

properly maintained or exported to another program.  For ease of analysis, staff recommends 

periodically transferring data into a spreadsheet for graphing and as a backup to the primary 

storage method. 
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Q.  What if we do not know the length or depth of the air line used to check water levels?  

A.   There are a couple of options depending on what is available to you: 

1.  Remove the air line, measure it, and return it to the well.  Once the length of the air line 

is known, the reading from the pressure gage can be used to estimate the depth to water 

by subtracting the water column height from the length of the air line.   

2. If there is sufficient space, use a manual water tape to measure the depth to water.  The 

measured depth to water is added to the water column height measured from the air line 

to determine the depth of the air line. 

Please be aware that air lines occasionally develop leaks, which could affect the water 

column measurement.  For this reason, it is important to measure the length of the air line 

during installation and periodically check for leaks or blockages and confirm proper 

operation of the air line using these methods.  Air lines should maintain a constant pressure 

over several minutes, provided the water level in the well is not changing due to pumping or 

water level recovery.  Air line pressures that are difficult to establish or maintain may 

indicate that a leak is present.  Additionally, a water column height that is always the same, 

regardless of season or pumping conditions, may also indicate that a leak is occurring. 

 
 

Q.  I am not currently collecting groundwater level data, should I begin or resume 

monitoring? 

A.  The Commission strongly encourages projects that are not currently measuring and recording 

groundwater levels to begin or resume monitoring.  Projects, at their request, may begin 

reporting water level data to the Commission to ensure the data is stored and available for later 

use.  The collection of good operational data can supplant aquifer testing data, which will 

significantly reduce project costs and time demands during the groundwater renewal process. 
 

Q.  I would like to start tracking my water levels but need help setting up the spreadsheet. 

A.  Commission staff can assist projects in setting up spreadsheets for recording and maintaining 

water level data.  Additionally, Commission staff can assist in creating water level graphs and 

teaching projects how to update the graphs. 

 

 

Commission staff is available to assist a project sponsor with an assessment of a project’s water 

level monitoring methods, data collection and maintenance, and water level data evaluation.   If 

you have any questions please contact the Commission at (717) 238-0423.  You can also direct 

questions to:  

General Project Review Questions 

• Todd Eaby, Manager Project Review: teaby@srbc.net 

Groundwater Projects and PWSAP Questions 

• Mike Appleby, Groundwater Supervisor:  mappleby@srbc.net 

mailto:teaby@srbc.net
mailto:mappleby@srbc.net

